Icon For Arrow-up
فیوز چیست؟

فیوز چیست؟

انواع فیوز

    به طور کلی دو نوع تکنولوژی در ساخت فیوزها بکار میرود که هر کدام از اینها دارای معایب و مزایایی هستند که هم برای جریان های سه فاز و هم برای جریان های تک فاز ساخته میشوند.
    A- فیوز مینیاتوری (مصرف مجدد)
    B- فیوز سیمی (یکبار مصرف)

فیوز مینیاتوری

فیوز مینیاتوری

این سری از فیوزها که به عنوان اتوماتیک و یا مینیاتوری معروف هستند از حساسیت کمتری برخوردار هستند با توجه به نوع کندکار و تندکار و معمولی باز هم فیوز صد در صد قابل اطمینان نیستند فیوزهای کندکار بیشتر برای مدارات موتوری استفاده میشوند چرا که با توجه به میزان آمپر فیوز و جریان نامی موتور بخاطر استارت موتور در چند ثانیه اول آمپر زیادی از مدار میکشد و این فیوز ها تحمل چند ثانیه آمپر بیشتر از خود را دارند و بعد از اینکه الکتروموتور به دور نامی خود برسد (حداکثر سه ثانیه) آمپر الکتروموتور عادی و فیوز هم عادی کار میکند. حرف انگلیسی که در زیر آمپر فیوز نوشته شده حاکی از نوع کندکار و یا تندکار میباشد.

فیوزهای تندکار بیشتر در منازل (عدم الکتروموتورهای حساس) که نقش عمده آنها در جلوگیری از اتصال کوتاه میباشد، استفاده میشوند. این نوع فیوزها بعد از قطع شدن میتواند بعد از چند ثانیه مکث مجدد با کمک اهرم روی فیوز، مدار را استارت بزند. این شرایط هم در مدارات سه فاز و هم تک فاز صدق میکند.

 

فیوز مینیاتوری

 

در واقع فیوزهای سه فاز مینیاتوری تشکیل شده از سه فیوز تک فاز هستند که با یک اهرم مشترک به هم وصل شده اند که اگر یک خط اتصال کوتاه کند فیوز سه فاز (با کمک اهرم روی فیوز) کلا قطع میشود.

اساس کار فیوز مینیاتوری، عبور جریان از یک سیم پیچ که به عنوان هسته اصلی میدان مغناطیسی، بی متال افزایش آمپر و چند قطعه فلزی و پلاستیکی که غیر قابل تنظیم هستند، میباشد.

کلاس حساسیت فیوزهای مینیاتوری

کلاس  B => روشنایی

کلاس  C => موتوری

کلاس  D => ترانسفورماتوری

کلاس  K => قدرت (بسیار حساس)

فیوز سیمی

این نوع فیوزها ارزانترین و مطمئن ترین فیوزها هستند چرا که پس از عبور جریان زیاد و غیر مجاز فورا سیم ارتباطی دو سر فیوز را قطع میکنند و بلافاصله جریان برق قطع می شود. آنقدر این فیوزها مطمئن هستند که در مسیر بردهای حساس الکترونیکی از آنها استفاده می شود. برای خط فشار قوی از فیوزهای کات اوت و برای برق صنعتی از فیوزهای فشنگی استفاده میکنند.

این نوع فیوز کاملا بدون قید و شرط عمل میکند و هیچ وابستگی الکتریکی و مکانیکی (شبیه فیوز مینیاتوری) ندارد تنها عیب این فیوز این است که یک بار مصرف می باشد. این فیوز ها در صنعت الکترونیک، خودرو و … بصورت فیوزهای شیشه ای و فشنگی ساخته میشوند (فیوزهای سیمی بیشتر در مدارات حساس با ضریب اطمینان بالا استفاده میشود)

 

فیوز فشنگی

فیوز ماشین

 

تمامی فیوزها بر اساس آمپر مجازی که دارند انتخاب میشوند و این آمپر مجاز روی آنها نوشته شده برای همین مهم است که چه فیوزی را بر سر چه جریانی بگذاریم.

فیوزهای فشنگی یکبار مصرف ولی مطمئن و فیوزهای مینیاتوری مصرف مجدد و تا حدی مطمئن هستند.

از فیوزهای پر مصرف و پرکاربرد در برق صنعتی میتوان فیوز مینیاتوری، فیوز فشنگی، فیوز کات اوت فشار قوی را نام برد.

2 پاسخ به “فیوز چیست؟”

  1.  محمد گفت:

    سلام ممنون میشم فرق فیوز سیمی و مینیاتوری رو بگین؟

    • admin گفت:

      سلام وقتتون بخیر
      مطمئن ترین فیوز برای حفاظت جریان اضافی فیوزهای سیمی (فیوز شیشه ای – کات اوت فشار قوی – فیوز فشنگی) میباشد. چون بدون هیچ قید و شرطی بلافاصله مدار برق را قطع میکنند (پاره میشوند) و اما فیوزهای اتوماتیک (مینیاتوری) به چندین پیچ، فنر، تیغه و مکانیزم مکانیکی وابسته هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

طراحی سایت وب گستر آذین